5. Основно училище "Иван Вазов", София

На 18 февруари България свежда глава, за да отдаде почит и да се преклони пред делото и живота на Апостола на българската свобода - Васил Левски

IMG 7230 (3)

На 18 февруари България свежда глава, за да отдаде почит и да се преклони пред делото и живота на Апостола на българската свобода - Васил Левски.

Днес ние обръщане поглед към нашето историческо минало и със свито сърце стаяваме спомена за тежкото тегло на народ ни, за вярата и за надеждата, които са го крепели. За времена, в които всички заедно, но и всеки сам, ги е бранил с живота си. В сърцата остават и образите на достойните синове и велики българи, посветили живота си на това да я има България.
Наред с това ние съхраняваме спомена за живия Левски.

Всяка година ние отдаваме почит на най-достойния сред достойните синове на нашата родина- Апостола на българската свобода. Но наред с това съхраняваме и спомена за Дякона, живял и борил се за най-българските идеали.
А тях е оставил в заветите си, за да ги пазим.

Да си спомним днес за неговите въжделения за единство и равенство, за свобода и обединение.

Да преминат те през времето като се превърнат в наше вътрешно усещане за чест и достойнство в мислите и чистота в делата.

„Минало, настояще, бъдеще“

 

Днес от настоящето ще погледнем в миналото, за да изградим бъдещето си!

И тази година на 19 февруари учениците на 5. ОУ „Иван Вазов“ отбелязаха годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

В цялото училище от 10:10 до 10:50 се проведе „Часът на Левски“ с класните ръководители по класове, в който чрез беседа и тематичено- информационен материал всеки ученик се включи в мащабната училищна инициатива да се преклоним и да отдадем почит пред паметта на Васил Левски.

Вначалото на месец февруари стартира и ежегодният училищен конкурс под надслов „ За теб, Дяконе!“ и се проведе под мотото: „ Ние сме във времето и времето е в нас, то нас обръща и ние него обръщаме“. Децата представиха своите творби пред авторитетна учителска комисия.

Най-добрите ученически творби бяха включени в литературно-музикална програма и бяха представени пред съученици и учители. Тя бе посветена на Апостола на свободата. В нея се включиха ученици, които рецитираха стихотворения от възрожденски автори и съвременни представители на литературното творчество. Представени бяха и авторски литературни ученически произведения. Преклонение пред святото дело заявиха и най-малките, които изпълниха песни, посветени на Васил Левски.

„ Роди се и поведе ни в борба, обесен бе, но нивга не умря...“

В направления „ Литература“ учениците създадоха вдъхновявящи есета, авторски стихотворения и песни, и съчинения. Учениците представиха тематични диалози между ученика на днешния ден и личността на Апостола, оживяла в сърцата и мислите на съвременното дете. Училищните възпитаници рецитираха стихове, посветени на Дякон Левски.

В направление „ Изобразително изкуство“ се изявиха ученици както от начален, така и от прогимназиален етап. Те представиха нарисувани портрети на Апостола, рисунки с епични сцени, свързани с живота и делото на Васил Левски.

Във фоайето на училището бе представена изложба посветена на Васил Левски на ученици от начален етап и от ученици 5. -7. Клас с ръководител г-жа П. Георгиева.

В направление „ Проектна и презентационна дейност“, учениците от 1. до 7. клас подготвиха креативни проекти, които презентираха с изключително вдъхновение.

Ученици от 3. клас подготвиха и игра- викторина, в която се включиха и участваха всички с голям интерес.

Ученици от 5. клас с ръководител г-жа В.Илиева, създадоха и литературно-музикални етюди, които представиха пред своя випуск.

 


Контакти

5. ОУ "Иван Вазов"
Адрес:ул. „Симеон Радев“ №31,
кв. „Павлово“, София, България

Телефон : +359 2 856 50 65
Имейл за кореспонденция
e-mail:

Политика за поверителност и защита на личните данни
© 2024 5. ОУ "Иван Вазов", гр. София. Всички права запазени